Gazi Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından Samsun’da başlatılan milli mücadelenin teşkilatlanma çalışmaları, Anadolu’nun her bakımdan en güvenli yeri olan Sivas’ta sürdürülerek, Sivas Kongresiyle beraber “Heyet-i Temsiliye” Sivas’ta teşkil edilmişti.
Mebusan Meclis’in İstanbul’da toplanmasına karar verilmesi, mücadelenin sıklet merkezinin batıda Yunan Ordusuna yönelik oluşturulması nedeniyle cepheye uzak kalan Sivas yerine; daha önce işgale uğramamış, Anadolu’nun ortasında, kuzey-güney ve doğu-batı yollarının kesişme noktasında, cephelere ve İstanbul’a demiryolu ile bağlı, haberleşmenin kolay sağlanabileceği, savaş cephelerine eşit uzaklıkta ve savaşın rahatlıkla yönetilebileceği Ankara’nın milli mücadelenin merkezi olması ATATÜRK tarafından daha uygun görülüyordu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara’da açıldı.
Bağımsızlık savaşı Ankara’dan idare edilerek büyük bir zafer kazanıldı.
9 Ekim 1923 günü 15 milletvekili tarafından Meclis Başkanlığı'na verilen “Türkiye devletinin makarrı idaresi Ankara şehridir” tek maddelik kanun teklifi 13 Ekim 1923 tarihinde kabul edilerek. Türkiye’nin yeni başkenti Ankara oldu.
Ankara halkının Millî Mücadele sürecinde Gazi Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK ve Heyet-i Temsiliye’ye verdiği destek anlamını Kuvâ-yı Milliye ruhunda bulmaktadır.
Millî ve tarihî emanetleri bağrında taşıyan, millî egemenliğimizin sembolü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kalbi olan Ankara; bugün de dünya başkentleri arasındaki saygınlığı, sahip olduğu doğal, tarihî, kültürel zenginlikleri, sanayi ve teknolojideki gelişimi ile muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma ülküsünde en ön sıradadır.
Ankara’nın başkent oluşunun 99’uncu yıl dönümünde başta Gazi Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, tüm kahramanları sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.
Atabey19 Gençlik Kültür Ocakları Türkiye & Avrupa Federasyonu Teşkilatları adına
Hüseyin Hakkı KAHVECİ
(ATABEY)
Genel Başkan